Met een slijpsteen maak je een mes weer scherp én houdt je het scherp. Een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd, is een professionele en verfijnde manier om je messen te slijpen. Het is één van de oudste manier om messen te slijpen en wordt vaak gebruikt bij echte professionele koksmessen en Japanse messen. Slijpen met een slijpsteen is dus al een eeuwenoud gebruik en het werkt nog steeds het beste. Messen wordt weer echt super scherp.
Slijpstenen zijn er in verschillende soorten. Wat slijpstenen van elkaar onderscheid is de korrelgrootte, van een kleine, fijne korrel tot een grote, grove korrel. De slijpstenen van KookGigant komen in vijf maten met verschillende korrelgrootte. Grove korrels worden gebruikt voor messen die bot zijn en de fijne korrel wordt gebruikt om een mes scherp te houden. Welke slijpsteen je nodig hebt hangt dus volledig af van de staat van je mes. De slijpstenen van KookGigant zijn tweezijdig. Dat betekent dat ze twee verschillende korrelgrootte hebben. Kies je juiste korrel voor jouw mes:
Korrel 200-600 | Herstellen van een echt bot mes |
Korrel 800-1000 | Scherp maken van relatief botte messen |
Korrel 2000-3000 | Scherper maken van normale relatief scherpe messen |
Korrel 3000-8000 | Maakt messen scheermes scherp / polijsten |
Een slijpsteen voor koksmessen kent zijn oorsprong in Japan. Daar worden slijpstenen al eeuwenlang gebruikt door Japanse chef-koks. De reden is simpel, een Japanse slijpsteen geeft het beste resultaat. Het is dé manier om je koksmes vlijmscherp te krijgen en zonder weerstand je ingrediënten fijn te snijden.
Een slijpsteen geeft het meeste controle tijdens het slijpen. Deze controle is belangrijk voor de levensduur van je koksmessen. Elke keer dat je een mes slijpt haal je een laagje staal van het mes af. Met de slijpsteen heb je controle over de slijphoek en hoeveel druk je uitoefent. Hoe vaker je slijpt hoe eerder je mes onbruikbaar wordt. Wanneer je koksmessen goed onderhoudt hoef je slechts 1 tot 2 keer per jaar een slijpsteen te gebruiken. Uiteraard gebruik je dan een slijpsteen met het fijnste profiel om je messen vlijmscherp te houden.
Naast een slijpstijn zijn er ook andere methoden om je mes weer scherp te krijgen. Bijvoorbeeld een doorhaalmessenslijper of een elektrische messenslijper. Het nadeel van deze twee is dat je vaak meer staal van het mes afhaalt dan echt nodig is. Door gebruik te maken van een slijpsteen heb je dus meer controle over hoeveel staal je van het mes afslijpt. Daarentegen is een nadeel van de Japanse slijpsteen dat het meer tijd kost om te slijpen dan de andere slijpmethoden.
Een slijpsteen gebruiken is heel eenvoudig. In onderstaande stappen leggen we je stap voor stap uit hoe je je mes weer scherp krijgt met een slijpsteen.
De traditionele slijpstenen hebben dezelfde korrelgrootte aan beide kanten. Bij KookGigant hebben we slijpstenen met aan elke kant een andere korrelgrootte. Hierdoor kun je snel wisselen van kant wanneer je een fijnere of grovere korrelgrootte nodig hebt. Dat is handig en zo heb je dus niet twee slijpstenen nodig.
Alle slijpstenen van KookGigant worden verstuurd met een gratis houder van bamboe. Deze bamboehouder is voorzien van antisliplaag. De slijpsteen en houder blijven op deze manier altijd netjes op het aanrecht staan tijden het slijpen.