Een Nakiri mes wordt ook wel een klein groente bijltje genoemd. In Japan is dit traditionele mes heel populair om allerlei soorten groente te snijden. Dit komt doordat een Nakiri mes tweezijdig is geslepen en vrijwel iedereen kan met dit mes goed overweg. Het mes ligt lekker in de hand en de snijkant van een Nakiri mes is ultradun en vlijmscherp. Ideaal voor het precieze en fijne snijwerk van groente en fruit. Zo snipper je binnen no time een ui en snij je een paprika in kleine blokjes.
Ben je van plan om een Nakiri mes te kopen? Bekijk dan goed het materiaal van de handgreep. Dit heeft namelijk invloed op hoe het mes gereinigd moet worden. Messen met een handgreep van hout kunnen namelijk niet in de vaatwasser. Het advies is dan ook om deze messen met de hand te wassen met warm water en een beetje zeep. Zorg ervoor dat je na het afwassen het Nakiri mes goed afdroogt. Messen met een handgreep van kunststof of roestvrijstaal kunnen daarentegen wel in de vaatwasser gereinigd worden.
Anders dan andere messen ligt de balans van een Nakiri mes aan de achterkant. Hierdoor ligt het mes fijn en stevig in de hand tijdens het snijden. Dat de balans meer aan de achterkant ligt komt doordat het lemmet in de handgreep doorloopt. De punt van een Nakiri mes heeft een licht afgeronde hoek. Het grootste voordeel hiervan is dat je vanuit een hoek supersnel en precies kunt snijden. Hoe gebruik je een Nakiri mes in de keuken? Je snijdt met een Nakiri mes vanuit een hoek of een hakkende beweging, ook wel de push-cut beweging. Het mes blijft dus constant in een horizontale positie en de punt blijft niet op de snijplank rusten. Het is dan ook niet voor niets dat een Nakiri mes door heel veel mensen wordt gebruikt om groente en fruit super dun en fijn te snijden.
We gaan nog iets dieper in op de snijtechniek van een Nakiri mes. Je snijdt dus vanuit een hoek. Wanneer je voor je snijblad staat kun je het beste je arm in een hoek van 45 graden houden. Zo creëer je ruimte om goed te kunnen snijden. Houd je het mes wel recht voor je? Dan kun je juist het mes niet recht houden, met als gevolg dat de groenten niet recht gesneden worden. Wat is dan wel de beste snijtechniek van een Nakiri mes?
Pak het mes aan het uiteinde van het handvat vast met je duim en wijsvinger op de rug van het lemmet. Dit geeft je meer controle tijdens het snijden. Wanneer je het handvat aan uit uiteinde of midden op het handvat pakt ligt het zwaartepunt te veel aan de voorkant.
Met de rest van je vingers vorm je een soort klauw rondom het handvat. Je duim en wijsvinger maken contact met het begin van het lemmet de rest het handvat.
Nu kun je veilig voor of achterwaartse snijbewegingen maken.
Wat is het grote verschil tussen een Japans groentemes en een regulier groentemes? Ondanks dat ze steeds meer op elkaar gaan lijken zijn reguliere groentemessen nog altijd kleiner dan een Nakiri mes. Ze nemen wel steeds vaker de vorm aan van de Japanse groentemes. Dat is zeker niet voor niets, want technisch gezien is er geen groentemes wat zo goed snijdt en haar taken vervult als de Japanse Nakiri. Of je nu groente in blokjes snijdt of in dunne plakjes, een Nakiri is echt het beste groentemes. We raden het wel af om het Japanse groentemes als schilmes te gebruiken. Simpelweg omdat dit mes heel scherp is en er eenvoudig ongelukken kunnen gebeuren. En dat willen we natuurlijk voorkomen.
Het Nakiri mes ziet er grof uit doordat het lemmet lijkt op dat van een hakmes. Niets is minder waar. Een Nakiri mes is zelfs heel licht van gewicht en daardoor makkelijk te hanteren. Waardoor je vervolgens veel preciezer kunt snijden. Een ander voordeel van een Nakiri mes is het platte blad van het lemmet. Je kent het vast wel, je bent groente aan het snijden maar je snijdt niet helemaal door de gehele groente heen. Dit komt doordat de meeste messen spits aflopen. Hierdoor maakt het mes niet tegelijkertijd contact met de snijplank. Met het plette lemmet van de Nakiri heb je hier nooit meer last van. Altijd groente snijden met clean cuts daar wordt elke (hobby)kok enthousiast van. Vooral als je vegetarisch bent of veel vegetarisch kookt is de Nakiri een must-have in je keuken.
De vorm van het lemmet is niet het enige wat een Nakiri mes speciaal maakt. De Nakiri messen van KookGigant worden gemaakt van echt damascus staal. Maar liefst 67 lagen op elk gesmeed damaststaal. Dit maakt het staal veel harder dan andere staalsoorten. Door het telkens vouwen van meerdere lagen staal wordt er meer koolstof opgenomen en verspreid in het lemmet. Hoe meer koolstof tijdens het smeedproces hoe harder het lemmet. Hierdoor blijven messen van damascus staal harder en langer scherp.
Rockwelhardheid of afgekort HR is de aanduiding van de hardheid van het staal. De Nakiri messen van KookGigant hebben een hardheidsgraad van 61 HR. Dat is de op één na hoogste hardheidsklasse die er bestaat. Ter vergelijking hebben Europese messen een HR tussen de 52-58.
Geïnteresseerd in een Nakiri mes met een klein budget? Speciaal voor jouw behoefte hebben we de print series ontwikkeld. Dit zijn messen waarbij het damascus patroon geprint is op het lemmet. Zo kun je genieten van de unieke uitstraling van damascus staal voor een zacht prijsje.